Lider I af fluer?
Stuefluer
Vi kender alle til fluer, der findes omkring 3.000 arter i Danmark. Den mest almindelige flue, vi oplever indendørs er stuefluen og her kommer en lille beskrivelse af stuefluen.
Efter beskrivelsen af stuefluen, følger en beskrivelse af klyngefluer, som er den flueart, vi er mest plaget af i rigtig stort omfang og over en tidsmæssig lang periode, såfremt vi ikke får den bekæmpet.
Tilbage til stuefluen. Stuefluen kender alle mennesker. Når vi har et vindue eller en dør åben, så får vi ofte besøg af stuefluen.
Hvad kan vi gøre for at undgå at fluerne bliver indenfor og at de kommer i stor stil:
Grundig rengøring er en god start, så man får støvsuget krummer og lignende op, som fluen kan leve af.
Fjern al frugt og grønt, der ligger fremme. Det samme gælder, hvis man har kød, fisk og lignende liggende. Det samme gælder alt flydende.
Det mest vigtige (måske) – tøm skraldespanden (affaldsposen) hver dag, så fluen ikke har nogen fødesteder i hjemmet.
Stuefluen lever udendørs og lægger sine æg i gødning fra grise, kalve og heste. Kommer de indendørs, så kan de ligeledes lægge æg i dit køkkenaffald og derfor er det vigtigt, at få dette smidt ud hver dag.
Fra æg til flue går der et par uger, om sommeren, hvor temperaturen er fin og forår og efterår, går der lidt længere, alt afhængig af temperaturen.
Stuefluen lever kun i et par uger, men hver hun kan i denne korte periode lægge op til 2.000 æg, så det kan nå at blive til mange fluer.
Som nævnt øverst, så får man oftest kun ganske få fluer ind i sit hjem, men skulle man være så uheldig at blive invaderet af fluer, så skal man have foretaget en bekæmpelse, for at få løst problemet.
Klyngefluer
Klyngefluer tilhører spyfluefamilien og bliver mange gange kaldt den dovne flue. Klyngefluer bliver større end almindelige fluer, de bliver op til knap 13 mm lange og kroppen er beklædt med gyldne hår og lyse aftegninger bagerst på kroppen. Den flyver knap så pænt, nærmest lidt klumret.
Klyngefluen starter, som andre fluer, som æg, der bliver lagt i jorden, hvor der er mange regnorme. Når larverne kommer til verden, vil de kravle ind i regnorme, hvor de lever den næste måneds tid og udvikler sig til pupper og efterfølgende en voksen klyngeflue. Dette foregår i foråret og i løbet af sommeren æder de safter fra frugter og nektar fra blomster.
Når vi nærmer os sensommeren og efteråret og temperaturen falder, så vil de søge ind mod huse og bygninger, hvor der er varmere. Man oplever mange gange klyngefluerne på loftet, i vinduesrammer og revner og sprækker. I løbet af sensommeren og efteråret, kan man mange gange se en kæmpe flok sidde på gavl og husmur på solsiden, for at få de ”sidste” solstråler.
Der kan sagtens være flere tusind i sådan en flok.
Klyngefluerne vil typisk flyve ind i udhænget eller andre huller i tagets konstruktion og på den måde få adgang til husets loft. Her vil de overvintre til foråret kommer og så formere sig igen. Oftest kommer de tilbage til samme ”hus/loft” igen, når det bliver efterår igen.
Hvis du skulle være så uheldig at få klyngefluer, så er det en god idé at få bekæmpet disse af en professionel skadedyrsbekæmper, da vi ved lige præcis hvilket middel, vi skal bruge og altid anvender et middel, som er målrettet det enkelte insekt, i dette tilfælde klyngefluer.
Fordelen er, at når klyngefluerne er bekæmpet, kan de ikke vende tilbage næste år og du er fri for deres sværmen inde i huset i løbet af de 6-7 måneder, hvor det er koldt udenfor.
Dansk Skadedyr laver 1-2 behandlinger, hvor vi behandler grundigt på de aktuelle steder, hvor de kommer ind og hvor de kan opholde sig.