Lider I af klædemøl & pelsmøl?
Klædemøl og pelsmøl; på latin: Tineola bisselliella og Tine pellionella
Møl er en undergruppe af sommerfugle og er et ganske almindeligt insekt i Danmark. Der findes flere forskellige slags møl, blandt andet frømøl, melmøl, klædemøl, pelsmøl og natsværmer. Natsværmeren er dog ingen skadevolder, som de andre møl. De førstnævnte gør enten skade på klæder, tekstiler eller fødevarer og er naturligvis uønskede indenfor i boligen. Det er ikke de voksne møl, der forårsager skade, men derimod deres larver, der æder enten fødevarer eller tekstiler. Som sagt, så er de voksne ikke skadevolder, men de formerer sig, så der kommer larver til verden og derfor skal man også de voksne til livs, for at få hele kæden ”sluttet/bekæmpet”.
Hvordan får man møl indenfor i huset? Det kan være, når du lufter ud og har vinduet åbent, så flyver møllene ind. Problemet er nu, at de lægger æg i klædeskabe og andre steder, som papkasser, hvor tøj opbevares.
Hunnen kan lægge op til 150 æg i sin levetid, æggene blive lagt i tøjet eller pelsen og er meget svære at få øje på.
Æggene klækkes efter 4-10 dage, såfremt temperaturen er passende og herefter går larverne i gang med at fortære tøj/pels, de er i nærheden af. Hvis temperaturen er for lav, kan der gå måneder inden æggene klækkes. Møllene er ikke ret store – op til 8 millimeter. Vingerne har små ”hår” på for- og bagvingerne og klædemøllets vinger lys/gyldene med et spænd på op til 17 millimeter og pelsmøllets vinger er lidt mere over i lysgrå.
Larver fra klædemøl æder fortrinsvis af tekstiler, der indeholder keratin, såsom uld, men kan i mangel af bedre også gå i krig med bomuld og kunststoffer. Man kender det på de løse tråde og huller i tøjet. Husk, at det er ikke kun tøj larverne angriber, men også møbler og tæpper er mål for deres appetit.
Larver fra pelsmøl opholder sig og fortærer pels, så der ligger løse totter af pels.
Klædemøl og pelsmøl trives bedst ved høj luftfugtighed og ved høje temperaturer og derfor også mest aktive om sommeren.
Når man pakker sit tøj væk i kasser og stiller dem på loftet eller i kælderen, hvor der typisk er en højere luftfugtighed, så skal man sørge for, at tøjet er pakket forsvarligt ned i lufttætte poser, så man undgår angreb af møl.
Bekæmpelse
Bekæmpelsen består af flere faser. Alt tøj skal ud af skabene og vaskes og tørres ordentligt, eventuelt fryses og derefter isoleres indtil selve bekæmpelsen er overstået. Du kan også sende tøjet til kemisk rensning. Skabene skal gøres grundigt rene, dernæst skal der sprøjtes i skabe og andre steder, hvor der er revner og sprækker i områderne omkring arnestedet.
Dansk Skadedyr bekæmper ad tre omgange, med et interval på cirka 14 dage. Ring for at høre nærmere, hvis du har spørgsmål.