Skip to main content

Mus

Lad Dansk Skadedyr hjælpe med jeres skadedyr

Lider I af mus?

Der findes mange slags mus i Danmark og de vil alle det samme, nemlig finde et trygt sted at leve med adgang til føde og gode adgangsforhold.

Mus tilhører familien af gnavere og det er den største gnaverfamilie med cirka 700 arter i hele verden. I Danmark har vi mange forskellige mus, blandt andet husmus, spidsmus, markmus og halsbåndsmus.

Her er lidt info om husmusen, som er den mus, vi ofte støder på indendørs i husene.

Husmusen har indrettet sig til at leve sit liv sammen med mennesker. Husmusen er typisk et natdyr, men under gunstige forhold, er den aktiv døgnet rundt.   

Når først de er kommet indenfor, så kan de være overalt, lige fra kælder til loft. Mange gange ser man mus under køkkenmøblerne, hvor de har fundet hurtig adgang til dit køkken og dermed føde. De æder nærmest alt, lige fra menneskeføde til hundens og kattens mad.

Mus kan komme ind ad revner og sprækker på syv millimeter, så man behøver ikke lede efter store huller, hvor de er kommet ind. Har man eksempelvis buske, der vokser op ad muren eller træer med grene ind over taget, så har man skabt en fin adgangsvej for musene.

Husmus formerer sig hurtigt og meget. Under ideelle forhold, får de 5-10 kuld årligt, med 4-8 unger i hvert kuld, så hvis man ikke får bekæmpet i tide, så har man lige pludselig en kæmpe plage i sit hus. Hunnerne er allerede klar til at parre sig, når de er knap tre måneder gamle. Dette er når husmusen lever indendørs, udendørs er de afhængige af vejr og vind, så det går knap så hurtigt.

I modsætning til rotter, som man har pligt til anmelde til kommunen og som kommunen bekæmper, så får man ingen hjælp til mus fra kommunen, men du kan ringe til Dansk Skadedyr og vi rykker gerne ud og løser problemet.

Årstider og adfærd

Når der er lunt og vækst udendørs, så er musene der, fordi der er rigelig med føde udendørs. Det vil sige fra foråret til høsten.

Når det bliver koldt og der mangler føde udendørs, så søger de indenfor. Det er det mest gængse. Men der er jo mus indendørs hele året rundt, oftest husmus. Såfremt musene kan finde føde og et godt sted at opholde sig, så vil de lige så gerne være indendørs og derfor ser vi stort set altid mus indendørs, dog mest i den kolde periode.

Skader fra mus

Når musene nu engang er kommet indenfor, så skal man agere omgående, inden de når at forvolde for meget skade. De mest typiske skader er blandt andet:

Afføring.

El-installationer – mus gnaver i isoleringen af kabler og ledninger, så her bliver elektrikerregningen en dyr omgang, især hvis det er ”skjulte” kabler og ledninger. Det kan medføre kortslutninger.

Sygdomme – kommer musene i dine fødevarer, så har du et kæmpe problem.

Inventar, der bliver ødelagt.

Og alt andet, de æder og gnaver i.

Bekæmpelse

Du kan selv forsøge at bekæmpe musene, men vi anbefaler altid at bruge en professionel skadedyrsbekæmper.

Rotter

Har du en mistanke om rotter, så har du anmeldelsespligt overfor den kommune, du bor i. Ring til kommunen, så kommer de og undersøger forholdene – det er gratis. Såfremt kommunen siger, at det ikke er rotter, så er du velkommen til at ringe til Dansk Skadedyr.

Ring til os

MobilePay

20708500