Skip to main content

Skægkræ

Lad Dansk Skadedyr hjælpe med jeres skadedyr

Lider I af skægkræ?

Skægkræ eller skægget sølvkræ er en forholdsvis ny art i Danmark, hvor man fandt den første gang i 2016 og derefter er den blevet et helt almindeligt insekt i danske boliger. Skægkræ kan sagtens have været i Danmark i flere år før, da den til forveksling ligner sølvfisk og der er stadig mange, der tager fejl af de to insekter, de er også i familie med hinanden. Skægkræ findes i hele verden undtagen Antarktis. Den kom til Europa i starten af 1900-tallet og er i kraftig vækst. Specielt Norge er plaget af det lille insekt og vi ser skægkræ komme til Danmark, når der har været gæster fra Norge eller danskere har været på visit i Norge. En ærgerlig souvenir at få ind i huset.

Derudover får vi skægkræ ind i vores boliger via papemballage, når vi køber varer på internettet og får leveret varer til vores hoveddør pakket ind i pap. Skægkræ elsker den stivelse, der er i pap og papir. Du kan åbne en papkasse og konstatere, at der ikke er skægkræ umiddelbart, men de sidder ofte skjult inde i selve pappet, så de er godt gemt og kommer ud, når du stiller kassen fra dig. Et godt råd – åben dine nyindkøbte varer udendørs og smid emballagen væk omgående.

Udover papir og pap, er skægkræ glade for bøger, tapet, gryn og mel, derfor kan de gøre skade på dine fødevarer, hvis man ikke har fået disse forsvarligt lukket inde og væk fra insekterne. 

Som tidligere nævnt, så minder skægkræ og sølvfisk meget om hinanden og kan være svære at kende forskel på. Der er dog væsentlige forskelle, når kigger godt efter

Den voksne skægkræ er op til 20 millimeter lang, hvilket er større end sølvfisk, den har små hår langs kroppen, den er mere mat og mørkere i farven end sølvfisk, den har 3 lange haletråde og to antenner på hovedet. 

En væsentlig forskel er, at sølvfisk vandrer vandret og oftest opholder sig ved fugtige steder, såsom afløb, så kan skægkræ også vandre lodret. Det vil sige, at de er over alt til stor gene. 

Det starter mange gange med, at man observerer en eller to skægkræ og tænker, at det ikke er så galt, men skægkræ er natteaktive og derfor er problemet ofte meget større og omfattende end de to stykker, man har set i dagtimerne. De trives bedst på mørke, varme og tørre steder og er derfor rigtig svære at få øje, da de kan komme ind ad stort set alle revner og sprækker i dit hus. Derfor er det svært at gøre noget ved skægkræ, før de har formeret sig og lige pludselig er blevet til rigtig mange.

Skægkræ lægger sine æg i revner og sprækker – op til 200 ad gangen. Disse små æg er omkring 1 millimeter og helt lyse og det tager cirka to måneder før de klækker under de rette omstændigheder. I alt går der cirka et halvt års tid, fra ægget klækker til skægkræet er kønsmoden.

Skægkræ bliver op til 5 år, så der kan komme rigtig mange skægkræ, hvis man ikke får sat ind med bekæmpelse. Skægkræ har ingen naturlige fjender i dit hjem.

Bekæmpelse af skægkræ

Bekæmpelse af skægkræ er det letteste i verden, det siger næsten sig selv med deres livscyklus.

Dansk Skadedyr laver bekæmpelse ad fire omgange/besøg. Før hvert besøg, skal der støvsuges/gøres rent på gulvet, så vi kan opnå den mest effektive bekæmpelse. I det hele taget er rengøring en god måde at fjerne små brødkrummer og lignende, som skægkræ blandt andet lever af. Samtidig skal man være opmærksom på, hvad man tager med indenfor, papemballage m.m. Sørg for at opbevare mel, gryn og lignende i lufttætte beholdere.

Vigtigt: Når du konstaterer skægkræ, så få dem bekæmpet hurtigt, inden bestanden eksploderer. Bor du i etagebyggeri eller rækkehus, hvor der er fælles rørgennemføringer, er det en god idé at få snakket med naboer og over/underboer om de også har problemer med skægkræ, da de jo kan bevæge sig frit fra lejlighed til lejlighed via rørgennemføringerne.

Ring til os

MobilePay

20708500